Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ανακοίνωση Νο 4 / 05.06.2015








Ανακοίνωση Νο 4
05.06.2015
ΑΓΝΟΙΑ, ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ

 ΑΓΝΟΙΑ, ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ:
ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Παραμονές των εκλογών, στις 10 Ιουνίου 2015, για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και των συνέδρων για την ΟΣΤΟΕ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ από άγνοια ή για λόγους εκλογικής σκοπιμότητας γίνονται κινήσεις διαχωρισμού των μελών του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, ανάλογα με την υποχρεωτική ένταξη τους είτε στο ΕΤΕΑ (πρώην ΕΤΕΑΜ, 5.792 συνταξιούχοι), είτε στο ΕΤΑΤ (4.000 συνταξιούχοι και 800 περίπου ασφαλισμένοι), με την πεποίθηση ότι είναι δυνατόν μόνο με όσους εντάχτηκαν στο ΕΤΑΤ να αντιμετωπιστεί το υπαρκτό και επείγον πρόβλημα της βιωσιμότητας του ΕΤΑΤ και της διασφάλισης της καταβολής των συντάξεων εις το διηνεκές. Παραγνωρίζουν ότι το βασικό ενοποιητικό στοιχείο που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο του Συλλόγου είναι ότι ΟΛΟΙ οι Συνταξιούχοι προέρχονται από το ΤΕΑΠΕΤΕ, έχουν τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, έχουν καταβάλει τις ίδιες εισφορές, παίρνουν τις ίδιες συντάξεις και έχουν υποστεί τις μειώσεις των μνημονιακών νόμων.
Σε σχέση με την πρόταση Γκιάτη-Βογιατζοπούλου, επειδή συνεχίζει να γίνεται πολύς θόρυβος:
  1. Στις συναντήσεις του Αν. Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ.Στρατούλη, με το σύλλογο των εργαζομένων (ΕΝ.Α.Σ.) και του Γ.Γραμματέα, Γ.Ρωμανιά, με το σύλλογο συνταξιούχων της Εμπορικής εκφράστηκε η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος του ΕΤΑΤ. Ο Υπ. Οικονομικών (Γ.Βαρουφάκης) έχει δώσει εντολή για την εκπόνηση της ειδικής οικονομικής μελέτης (ν.3371/14-7-2005 και ν.3620/11-12-2007) για την εθελουσία έξοδο των 2.200 ατόμων την περίοδο Σεπ-Δεκ 2014 από την Alpha Bank και ο Αν. Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Δ. Στρατούλης) έχει ζητήσει από τον Υπ. Οικονομικών την εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης για την εθελουσία έξοδο 3.000 ατόμων από την πρώην Εμπορική την περίοδο 2007-2012.
  2. Η συγκέντρωση συναδέλφων άσκησε πίεση στο Γ.Σ. της ΟΤΟΕ. Σ΄ αυτήν συμμετείχαν εν ενεργεία συνάδελφοι, συνταξιούχοι από διαφορετικές παρατάξεις του συλλόγου μας, μέλη και στελέχη της ΕΑΣ.Σ μαζί με τον εκλεγμένο εκπρόσωπο της ΕΑΣ.Σ. στο Δ.Σ. του Συλλόγου Συνταξιούχων, ο οποίος μάλιστα έλαβε το λόγο στο Γενικό Συμβούλιο. Ωστόσο, αποσιωπάται η κοινή συνεδρίαση, για τον ίδιο σκοπό, του Συλλόγου Συνταξιούχων με το Σύλλογο των εν ενεργεία, αποκρύπτεται σκοπίμως ο καταλυτικός ρόλος που έπαιξε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής (ΕΝ.Α.Σ) (η οποία μάλιστα είχε κατατεθεί στη συνεδρίαση του Συλλόγου από την ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ). Όπως επίσης στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ καθοριστική υπήρξε και η επιχειρηματολογία και θέση της συνδικαλιστικής παράταξης Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση της ΟΤΟΕ -στην οποία μετέχει η ΕΑΣ. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων η πρόταση Γκιάτη-Βογιατζοπούλου αποσύρθηκε.
Γράφτηκε επίσης το εξωφρενικό, ότι πρέπει να διεκδικούμε μόνο από την Alpha bank και ότι όποιος ζητάει να πληρώσει η Alpha bank και ταυτόχρονα ζητάει να επανέλθει η μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προς τα ασφαλιστικά ταμεία που καταργήθηκε (αρθ.42 ν.4052/2012), στηρίζει την πρόταση των Γκιάτη-Βογιατζοπούλου. Τα 358 εκ. € που ζημιώθηκε το ΕΤΑΤ από το PSI+, άραγε κατά την αντίληψη τους, δεν πρέπει να διεκδικηθούν από το Κράτος;
Εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποσύρθηκε προσωρινά και θα επανέλθει σύντομα όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι ενέργειες όλων μας πρέπει να βοηθούν στην συσπείρωση και την αγωνιστική ενότητα όλων των εργαζομένων και Συνταξιούχων για την αποτροπή των προτάσεων της Τράπεζας, η οποία με όλα τα μέσα θα επιδιώξει να απαλλαγεί παντελώς από τις όποιες υποχρεώσεις έχει απέναντι στους Συνταξιούχους Όποιος νομίζει ότι η διεκδίκηση των υποχρεώσεων της Alpha Bank, που έχει τη συμπαράσταση και του εργοδοτικού συνδικαλισμού, είναι εύκολη υπόθεση και αραδιάζει νούμερα στον αέρα ( “800 εκ. € ή 50 εκ. € για κάθε χρόνο μέχρι 30 χρόνια”) σίγουρα κάνει λάθος.
Η Alpha Bank έχει την υποχρέωση για «την καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν σε συστήματα προσυνταξιοδότησης που χορηγούνται στους μέχρι 31-12-1992 ασφαλισμένους σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των οικείων καταστατικών» και «την καταβολή της διαφοράς των ποσών συντάξεων που προκύπτουν από τον υπολογισμό της σύνταξης βάσει των καταστατικών διατάξεων του ΕΤΕΑΜ και των καταστατικών διατάξεων των οικείων επικουρικών ταμείων» (άρθ. 61 ν.3371/14-7-2005).
Τα ποσά που προσδιορίστηκαν κατά τις αρχικές ειδικές οικονομικές μελέτες για να καταβληθούν στο ΕΤΑΤ ανέρχονταν για την πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ συν τους τόκους σε 489.288.210 ευρώ, και για την Alpha Bank σε 672.806.700 ευρώ. Αναμένεται η ολοκλήρωση της ειδικής οικονομικής μελέτης για την εθελουσία έξοδο των 2.200 ατόμων και να ανατεθεί η μελέτη για την εθελουσία των 3.000 από την πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗ για τον προσδιορισμό του κόστους της δαπάνης που επιβαρύνθηκε το ΕΤΑΤ.
Τα αυθαίρετα ποσά που γράφονται των 800 εκ. € ή ότι το μόνο αίτημα πρέπει να είναι η άμεση χρηματοδότηση από την Alpha Bank με 50 εκ. € ετησίως για τα επόμενα 30 χρόνια, πώς υπολογίστηκαν; Έγινε αναλογιστική μελέτη;
Γιατί δεν την κοινοποιούν στους συνταξιούχους; (50 εκ.ευρώΧ30χρόνια=1,5 δις ευρώ). Γνωρίζουν ότι το ΕΤΑΤ πληρώνει ετησίως συνταξιοδοτική δαπάνη 100 εκ. ευρώ; Έχουν υπολογίσει ότι αυτά τα «50» είναι για τους νυν συνταξιούχους· αλλά έχουν σκεφθεί τι θα βρουν οι υπόλοιποι 800 ασφαλισμένοι του ΤΕΑΠΕΤΕ που είναι εν ενεργεία;
Η Ε.ΑΗ Ε.Α.Σ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ δεν ανακάλυψε τώρα τα προβλήματα των Συνταξιούχων
 
Με τις ανακοινώσεις και τις παρεμβάσεις μας- σε συνεργασία με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - με τις ερωτήσεις στη Βουλή προς στους αρμόδιους Υπουργούς της προηγούμενης Κυβέρνησης, αναδείξαμε τα προβλήματα σε σωστή κατεύθυνση, αλλά ο συσχετισμός δυνάμεων τόσο σε πολιτικό όσο και συνδικαλιστικό επίπεδο δεν βοήθησε να δοθούν και λύσεις. Για καλύτερη πληροφόρηση σας μπείτε στην ιστοσελίδα www.easp.gr και διαβάστε τις ανακοινώσεις της Ενιαίας Αγωνιστικής Συσπείρωσης Νο 46/16-6-2010, την ειδική έκδοση της εφημερίδας τεύχος Ιούλιος 2009, ανακ. 7/3/2012 «Το ΕΤΑΤ καταρρέει», ανακ.23/4/2013 «Το ΕΤΑΤ πνέει τα λοίσθια». Από το 2007, 2008, 2009 και εντεύθεν η ΕΑΣ είχε καταθέσει προτάσεις στον Σύλλογο Εργαζομένων να στραφεί δικαστικά εναντίον της τράπεζας και να παραγγείλει ο ίδιος αναλογιστική μελέτη, οι οποίες δυστυχώς απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥΕ. Τελικώς αποφασίστηκε δικαστική προσφυγή μόλις το 2013.
Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της μνημονιακής λαίλαπας, τη λεηλασία των συντάξεων και των μισθών, την πλήρη υποβάθμιση των παροχών της υγείας, την εξαφάνιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, την καταρράκωση της αξιοπρέπειάς μας, που επέβαλαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα κοινής αγωνιστικής δράσης και συμπαράταξης όλων των Εργαζομένων και Συνταξιούχων στην κατεύθυνση της ανατροπής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας.
Η επιχειρούμενη απαξίωση των μέχρι τώρα αγώνων, ο συμψηφισμός των ευθυνών και η ισοπέδωση, ο κατακερματισμός των δυνάμεων, ρίχνουν νερό στο μύλο των συμφερόντων της Alpha Bank και του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Εξάλλου, οι συνάδελφοι που αποχώρησαν το τελευταίο διάστημα από την Alpha Bank έχουν βιώσει στο πετσί τους τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της.
Ας αγωνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ χωρίς διαχωρισμούς και διασπαστικές κινήσεις
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ των Ειδικών Οικονομικών Μελετών και την ΚΑΤΑΒΟΛΗ των ποσών που θα προσδιοριστούν και να αποκατασταθούν οι απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων από τις χαριστικές ρυθμίσεις και τις εθελούσιες εξόδους.
  • Για τη διασφάλιση των συντάξεων μας εις το διηνεκές και την αναπλήρωση των απωλειών από τις μειώσεις των μνημονιακών νόμων.
  • Την ενίσχυση του ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ με τους αναγκαίους πόρους από τις Τράπεζες και τον κρατικό Προϋπολογισμό.
  • Την αποκατάσταση των απωλειών των αποθεματικών όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων από το καταστροφικό PSI+
  • Να σταματήσει η άδικη παρακράτηση των συντάξεων των μητέρων και να επιστραφούν τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί. Η μείωση της Συνολικής Σύνταξης να αρχίζει από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
  • Να διορθωθεί από το ΕΤΕΑ ο τρόπος μείωσης (5,2%) στους συναδέλφους με προσυνταξιοδοτικό από την 1/7/2014.
Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσβατος μέχρι να ΠΛΗΡΩΣΕΙ η Alpha Bank.
ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ ΨΗΦΙΣΤΕ ΜΑΖΙΚΑ
Ε.Α.Σ. ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ