Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Επιστολή προς την Κ.Ε.Ε.


Η Ε.Α.Σ. Συνταξιούχων, από την πρώτη στιγμή και παρά το γεγονός ότι εκτιμά πως οι εκλογές δεν πρόκειται να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εάν δεν υπάρχει διάθεση συνεννόησης, τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων αρχαιρεσιών, για ηθικούς λόγους, ως αποτέλεσμα της καταψήφισης των πεπραγμένων και του οικονομικού προϋπολογισμού του απερχόμενου Δ.Σ.
Αυτό όμως καθόλου δε σημαίνει ότι θα νομιμοποιήσουμε μια εκλογική διαδικασία, που δε θα συμμορφώνεται με τις καταστατικές διατάξεις και την ισχύουσα νομοθεσία. Για το λόγο αυτό ο εκπρόσωπός μας, κατέθεσε σήμερα στην Κ.Ε.Ε. την παρακάτω επιστολή:


Προς την
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
του ΣΣΕΜ

Συνάδελφοι,
Σε συνέχεια της πρώτης συνεδρίασης της Κ.Ε.Ε., για την εκλογή και την αντιπροσωπευτικότητα της οποίας διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, καθώς και της σχετικής ανακοίνωσης Νο 1 / 10.11.2016, σας επισημαίνω τα παρακάτω:


1. Στο άρθρο 13 του Καταστατικού του ΣΣΕΜ, που αφορά το κεφάλαιο ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ, αναφέρεται ρητά ότι “Η Κ.Ε.Ε. αποτελείται από 5 τακτικά μέλη με 4 αναπληρωματικούς”, γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται από τη διαδικασία της συνεδρίασης και την Ανακοίνωση Νο 1 / 10 Νοεμβρίου 2016 της Κ.Ε.Ε. Παρακαλώ για την άμεση τακτοποίηση του προβλήματος.
2. Η προσθήκη νέων Τ.Ε.Ε., η οποία συνιστά ουσιαστικά τροποποίηση υφιστάμενου κανονισμού του ΣΣΕΜ για τα Παραρτήματα, προσκρούει στην πρόβλεψη του άρθρου 11, με τίτλο ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, του Καταστατικού του ΣΣΕΜ, που αφορά μεταξύ άλλων και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπου ρητά προβλέπει ότι “δ. Κάθε άλλο θέμα συμπεριλαμβανομένης και της τροποποίησης του Καταστατικού ή της έγκρισης κανονισμών που υποβάλλει το Δ.Σ. ή το 1/20 των μελών τα οποία πρέπει να υποβάλουν την πρότασή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο, εγγράφως, τουλάχιστον 20 ημέρες πριν από την ημερομηνία της Γενικής Συνέλευσης”. Παρακαλώ για την άμεση τακτοποίηση του προβλήματος.
3. Σύμφωνα με το άρθρο 13, με θέμα ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ, του Καταστατικού του ΣΣΕΜ “Δικαίωμα ψήφου στις αρχαιρεσίες έχουν όλα τα μέλη του Συλλόγου που έχουν εκπληρώσει τις από το Καταστατικό οικονομικές υποχρεώσεις τους. Τον έλεγχο για το δικαίωμα ψήφου ενεργεί το Δ.Σ. του Συλλόγου βάσει του μητρώου των μελών καθώς και οι Ε.Ε. βάσει των βεβαιουμένων από το Δ.Σ. του Συλλόγου αποσπασμάτων του μητρώου μελών του”. Και στην περίπτωση αυτή, επικαλούμαι επιπρόσθετα και το άρθρο 11, σημείο δ, του Καταστατικού του ΣΣΕΜ, όπως στην αμέσως προηγούμενη παράγραφο (2) της επιστολής μου. Προϋποθέσεις που είναι απαραίτητο να τηρηθούν από την Κ.Ε.Ε. και τις Τ.Ε.Ε.
4. Η Κ.Ε.Ε. οφείλει να συνεδριάζει χωρίς την παρουσία τρίτων. Οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει, θα πρέπει αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με το Δ.Σ. του ΣΣΕΜ και τους νομικούς συμβούλους του, στα πλαίσια που ορίζουν το Καταστατικό και η υφιστάμενη νομοθεσία.
5. Έπεσε στην αντίληψή μου επίσης, η διάθεση ορισμένων να αφαιρέσουν έγγραφα και καταστάσεις από τα υλικά προηγούμενων αρχαιρεσιών, για λόγους που δε γνωρίζω. Η Κ.Ε.Ε. οφείλει να αποκλείσει τέτοια ή παρόμοια φαινόμενα και τα παραπάνω υλικά θα πρέπει να παραμείνουν στα γραφεία του Συλλόγου, του οποίου αποτελούν πολύτιμο συνδικαλιστικό και ιστορικό αρχειακό υλικό.
6. Επειδή τα παραπάνω προβλήματα που επισημαίνω, μεταξύ άλλων, συνιστούν ενδεχομένως αιτία ακυρώσεως των αρχαιρεσιών, γεγονός που οφείλουμε να αποτρέψουμε σε κάθε περίπτωση, ζητώ από την Κ.Ε.Ε. να τα αποκαταστήσει σύμφωνα με τις προβλέψεις του Καταστατικού και της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να διασφαλιστεί η αξιόπιστη και διαφανής διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας, προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων. Σε αντίθετη περίπτωση, αναλαμβάνετε την ευθύνη για τυχόν προσφυγή κατά της εγκυρότητας των εκλογών.

Αθήνα, 14.11.2016