Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Η γκρίζα ζώνη του συνδικαλισμού [1]

Στην πρόσκληση για τη συγκέντρωση της ΚΙΣΥΕΤ, διαβάζουμε μεταξύ άλλων ότι “Η γνωστή “τρόικα” (ΔΑΚ, ΔΗΣΥΕ & ΕΑΣ) του Συλλόγου μας αφού δεν μπόρεσε να σταματήσει την διεξαγωγή των εκλογών περιφέρεται “διαπαραταξιακά” στην επαρχία να πείσει τους συναδέλφους μας πως αυτοί έκαναν ότι μπορούσαν αλλά φταίνε οι ανάλγητες κυβερνήσεις ...”.

Είναι προφανώς δικαίωμα του καθένα να έχει την άποψή του, για την οποία άλλωστε αναλαμβάνει και τη σχετική ευθύνη. Το να λες όμως ψέματα και να χλευάζεις αποφάσεις του Δ.Σ. σε μια μόλις πρόταση, όπως παραπάνω, αποτελεί ασφαλές δείγμα του γκρίζου συνδικαλιστικού ήθους της ΚΙΣΥΕΤ, η οποία κινείται σταθερά στα όρια αλήθειας, ψέματος, ανακρίβειας και συκοφαντίας.

Το ψέμα αφορά την ατυχή, αν μη τι άλλο, προσπάθειά της να παρουσιάσει ότι ΔΑΚ - ΔΗΣΥΕ – ΕΑΣ.Σ, έχουν κοινή στάση στο ζήτημα των εκλογών και στο ζήτημα της αφήγησης των επιτευγμάτων του Συλλόγου που διεκδικούν ότι πέτυχαν ΔΑΚ & ΔΗΣΥΕ.

Είναι όμως γνωστό ότι η ΕΑΣ Συνταξιούχων, από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε υπέρ των εκλογών για ηθικούς λόγους, εξαιτίας της καταψήφισης των πεπραγμένων και του προϋπολογισμού του Δ.Σ. στη Γ.Σ. της 28.7.2016. Παρά το γεγονός ότι διαφωνούμε με τις αποφάσεις της Γ.Σ. και δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι οι εκλογές θα λύσουν τα προβλήματα, ψηφίσαμε θετικά υπέρ της πραγματοποίησης έκτακτης Γ.Σ. και υπέρ των εκλογών στη Γ.Σ. στις 9.12.2016.

Στο θέμα δε των επιτευγμάτων του Συλλόγου κλπ, είναι προφανές ότι η σχετική ενημέρωση που αφορά την ΕΑΣ.Σ στηρίζεται σε κακούς ... ανταποκριτές, αφού η τοποθέτηση στις συγκεντρώσεις που παραβρέθηκε ο εκπρόσωπός μας, τοποθετήθηκε με εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, σχετικό με τη λειτουργία του ΣΣΕΜ, κάνοντας εξαρχής σαφή την διαφορετική προσέγγισή μας και από τις παριστάμενες, αλλά και από τις απούσες παρατάξεις.

Είναι φανερό ότι όταν δεν σου βγαίνει η πραγματικότητα, αναγκάζεσαι να την “κατασκευάσεις”, παραπληροφορώντας και αποπροσανατολίζοντας τους συναδέλφους. Η πρακτική του πες – πες, όλο και κάτι θα μείνει, παραπέμπει σε πρακτικές και νοοτροπίες, που αναδεικνύουν το ήθος αυτών που τη χρησιμοποιούν. Είναι εξάλλου ένας από τους πολλούς και σημαντικούς λόγους που μας διαφοροποιεί από την ΚΙΣΥΕΤ.

Όσο για το χλευασμό για τη διαπαραταξιακή περιοδεία, είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της πάγιας πρακτικής υπονόμευσης και αμφισβήτησης του θεσμικού ρόλου του Δ.Σ., που ακολουθεί με συνέπεια η ΚΙΣΥΕΤ, “ξεχνάει” να αναφέρει ότι πρόκειται για απόφαση του Δ.Σ., στην οποία μειοψήφησε. Αρνήθηκε μάλιστα να συμμετέχει, με απειλές ότι θα αντιμετωπίσει ως παράνομη την κάλυψη των προεκλογικών δαπανών, οι οποίες προβλέπονται από το Καταστατικό του ΣΣΕΜ. Προτίμησε να απουσιάσει όμως και για έναν πρόσθετο λόγο, αφού δεν θα ήταν εύκολο να στηρίξει όσα πληροφορηθήκαμε ότι διέδιδε στις περιοδείες που επέλεξε να κάνει μόνη της, γι αυτόν ακριβώς το λόγο.

Η αντιπαράθεση με επιχειρήματα είναι απόλυτα θεμιτή και αποδεκτή ενέργεια. Ο ψεύτης όμως, όπως γνωρίζουμε, τον πρώτο χρόνο χαίρεται ...

[1] δάνειο από τον τίτλο άρθρου που αναρτήθηκε στις 13.11.2016 στη σελίδα μας