Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Επιστολή προς την Κ.Ε.Ε. & κοινοποίηση στο Δ.Σ. του ΣΣΕΜ


Είναι φανερό ότι κάποιοι εξακολουθούν να υποδαυλίζουν το βεβαρυμένο κλίμα καχυποψίας, μισαλλοδοξίας, και συνειδητής παραπληροφόρησης, που καλλιέργησαν συστηματικά το τελευταίο διάστημα. Οι τελευταίες εξελίξεις, δείχνουν δυστυχώς ότι το ενδεχόμενο να κριθεί η εκλογική διαδικασία από εξωσυνδικαλιστικές παρεμβάσεις, δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όπως και θα όφειλε να είναι. Όποιος σπέρνει ανέμους όμως, στο τέλος θερίζει θύελλες. Καλό θα ήταν λοιπόν να πρυτανεύσουν εγκαίρως η ψυχραιμία και η λογική. Οι συλλογικές διαδικασίες δεν εξαντλούνται με τις εκλογές και την αυταρχική επιβολή αντικαταστατικών, αντιδεοντολογικών και αντιδημοκρατικών επιλογών.
Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας την επόμενη μέρα και τον ενδεχόμενο περιορισμό των δυνατοτήτων που διαμορφώνουν οι σημερινές επιλογές μας.
Με βάση τα παραπάνω, καταθέσαμε σήμερα την παρακάτω επιστολή στην Κ.Ε.Ε., με κοινοποίηση στο Δ.Σ. του ΣΣΕΜ, ώστε να τηρηθεί το καταστατικό και να αποφευχθεί η περαιτέρω όξυνση της τεχνητής αντιπαράθεσης και της πόλωσης, οι αρνητικές συνέπειες των οποίων κάθε άλλο παρά συμβάλουν στη λύση των προβλημάτων μας.


Προς την Κ.Ε.Ε.
Κοιν.: Δ.Σ. ΣΣΕΜ
Σε συνέχεια της από 14.11.2016 σχετικής επιστολής μας, λαμβάνοντας υπόψη την από 6.9.2016 γνωμοδότηση της κυρίας Παπακωνσταντινοπούλου και όσα σχετικά αναφέρονται στα Πρακτικά της Γ.Σ. του ΣΣΕΜ της 9.11.2016 (σελίδες 118 - 121), σχετικά με την ιδιότητα του μέλους του Συλλόγου μας, θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Το Καταστατικό του ΣΣΕΜ, Αθήνα Φεβρουάριος 2005, υπερισχύει των αποφάσεων οποιουδήποτε συλλογικού οργάνου του (Γ.Σ. & Δ.Σ.). Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν ορίζει με συγκεκριμένο και σαφή τρόπο τα ζητήματα που αφορούν το επίδικο θέμα, αλλά και τη διαδικασία τροποποίησής του.
Το άρθρο 5, ΜΕΛΗ, στην παράγραφο 1, αναφέρει ρητά ότι “μέλη του Συλλόγου γίνονται όλοι οι λαμβάνοντες σύνταξη”, προϋπόθεση που δεν ισχύει για τους συναδέλφους με αναστολή.
Το άρθρο 5, ΜΕΛΗ, στην παράγραφο 2, αναφέρει ρητά ότι “η ιδιότητα του μέλους αποκτάται αμέσως και αυτοδικαίως με την συνταξιοδότηση του συνταξιούχου”, προϋπόθεση που δεν ισχύει για τους συναδέλφους με αναστολή.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι σήμερα, οι συνάδελφοι με αναστολή δεν συνταξιοδοτούνται και δε λαμβάνουν σύνταξη, οπότε δεν παρακρατείται η μηνιαία συνδρομή υπέρ του Συλλόγου και δε μπορούν να γίνουν μέλη του ΣΣΕΜ.
Εκτός από τα παραπάνω όμως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και τα εξής συμπληρωματικά:
Το άρθρο 13, ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ, αναφέρει ότι “δικαίωμα ψήφου στις αρχαιρεσίες έχουν όλα τα μέλη του Συλλόγου που έχουν εκπληρώσει τις από το Καταστατικό οικονομικές υποχρεώσεις τους”, προϋπόθεση που δεν ισχύει για τους συναδέλφους με αναστολή, αφού δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους, εφόσον δεν είναι μέλη του Συλλόγου.
Το άρθρο 11, ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ, αναφέρει ρητά ότι η Γενική Συνέλευση “αποφασίζει για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από το Καταστατικό”, προϋπόθεση που δεν ισχύει για το ζήτημα που μας απασχολεί, αφού το άρθρο 5, ΜΕΛΗ, ορίζει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την ιδιότητα του μέλους του ΣΣΕΜ.
Οι συνάδελφοι με αναστολή δε μπορούν να γίνουν μέλη του ΣΣΕΜ σήμερα, όχι για λόγους επιθυμίας / απροθυμίας ή άρνησης εγγραφής τους, αλλά γιατί στην περίπτωσή τους δεν πληρούνται οι προβλεπόμενες από το Καταστατικό προϋποθέσεις, αφού δε συμπληρώνουν αυτή τη στιγμή τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη λήψη της σύνταξής τους. Ευθύς μόλις αυτές εκπληρωθούν και λάβουν τη σύνταξή τους, θα γίνουν αυτοδικαίως μέλη του Συλλόγου.
Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν σήμερα άτομα που ενώ έλαβαν τη σύνταξή τους, δε μπορούν να ψηφίσουν, γιατί δε συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις που παρέλαβε ο ΣΣΕΜ από τα ταμεία.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, σύμφωνα με το άρθρο 13, ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ, “τον έλεγχο για το δικαίωμα ψήφου ενεργεί το Δ.Σ. του Συλλόγου βάσει του μητρώου καθώς και οι Ε.Ε. βάσει των βεβαιουμένων από το Δ.Σ. του Συλλόγου αποσπασμάτων του μητρώου μελών του”, καθιστώντας φανερό ότι η αρμοδιότητα ελέγχου του μητρώου των μελών ανήκει αποκλειστικά στο Δ.Σ. Οι Ε.Ε. ασκούν έλεγχο, σύμφωνα όμως με τη βεβαίωση του Δ.Σ. και όχι αυτοβούλως.
Οι αποφάσεις των Γ.Σ. 28.7.2016 & 9.11.2016, για τη συμμετοχή των συναδέλφων με αναστολή στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις περί απαρτίας του άρθρου 21, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ, όπου αναφέρεται ρητά ότι “την τροποποίηση του Καταστατικού αποφασίζει η Γ.Σ. των μελών του Συλλόγου, η οποία είναι σε απαρτία εφ’ όσον παρευρίσκονται το λιγότερο το 1/2 του όλου αριθμού των μελών του και η περί εγκρίσεως της τροποποίησης απόφασή της λαμβάνεται εφ΄ όσον ψηφίσουν αυτήν τουλάχιστον τα 3/4 των παρευρισκομένων μελών”.
Τέλος, σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο συμμετοχής των συναδέλφων με αναστολή στην εκλογική διαδικασία ως μέλη του ΣΣΕΜ, θα δημιουργήσει και πρόβλημα ανισότιμης μεταχείρισης των μελών του Συλλόγου, αφού, εκτός των προαναφερομένων, δημιουργούνται διαφορετικές κατηγορίες μελών με διαφορετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Σε ότι αφορά δε τις σχετικές γνωμοδοτήσεις, γίνεται σαφές ότι πρόκειται για υποκειμενική προσέγγιση του / της εκάστοτε δικηγόρου, ενδεικτική της προσέγγισής του / της για το συγκεκριμένο ζήτημα, που δε μπορούν να συμβάλουν αυτή τη στιγμή στον ουσιαστικό και ψύχραιμο διάλογο.
Επειδή όμως, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, η συμμετοχή των συναδέλφων με αναστολή στις αρχαιρεσίες αποτελεί αιτία ακυρώσεως των εκλογών,
Επειδή το κλίμα είναι ήδη βαρύ και τεταμένο, όπως διαπιστώνουμε από την πλήρη απροθυμία συνεννόησης,
Επειδή οφείλουμε να αποφύγουμε, σε κάθε περίπτωση, μια ενδεχόμενη εξωσυνδικαλιστική λύση, την οποία δυστυχώς τροφοδοτούν ο αυταρχισμός, οι παραταξιακές σκοπιμότητες και η υποκατάσταση του διαλόγου με εξώδικα,
Επειδή είναι επιτακτική ανάγκη, όσο είναι καιρός, να πρυτανεύσουν η λογική και η ψυχραιμία,
Καλούμε την Κ.Ε.Ε. να λάβει τις σωστές αποφάσεις, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, σύμφωνα με το Καταστατικό του Συλλόγου και την ισχύουσα νομοθεσία.
Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι πλήρως υπεύθυνη για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης προσφυγής κατά της εγκυρότητας των εκλογών.

Αθήνα, 23.11.2016